There was an error in this gadget

27 January 2009

Aku hidup..




Currently listening to:As One



Aku ditimpa musibah.Aku kemalangan.

"Minta maaf pak cik.Saya akan bayar.Salah saya"

Aku pasrah.Pintu keretenya kemek,sangat dalam kesannya.Mungkin aku dikenakan bayaran yang tinggi.Hmmmm.

"Pakcik,settle dengan saya sahaja.Saya xnak libatkan keluarga saya"


Muka kesian ku terpancar.Sepanjang perbincangan kami,aku risau dan sangat takut.Pak cik melepaskan tensen nya dengan menghisap rokok di sebelahku.
Aku risau di bawa polis.Aku tiada lesen dan kemalangan itu juga ,kesalahan aku.Kalau dibawa polis, mungkin aku akan dikenakan bayaran berkali ganda dendanya.

"Nasib baik muka budak ni baik"

Aku tersenyum.Alhamdulillah,hati pak cik ini sejuk.

Aku terfikir.Apa kesalahan aku ,sehingga Allah menurunkan bala seperti ini.Aku risau dan takut.Aku takut kepada Allah.Ini cuma sedikit.Yang terasa hanyalah wang ku.Badan ku belum Dia ambil.

Kali ini,sudah masuk 5 kali aku kemalangan.Aku bersyukur seluruh anggota badan aku tidak pernah cedera .Cuma sedikit,sedikit sangat.

Terkadang aku pelik.Lima kali aku kemalangan ,badan aku tidak pernah ada apa-apa.

"Ini petunjuk adib.."

Petunjuk yang diberi oleh Allah akan aku ingati setiap kali aku kemalangan atau ditimpa musibah.Dan selepas itu aku lupa.Ego aku.

Aku tidak tahu kenapa aku begini.Mungkin ibadah aku tidak cukup.Mungkin iman aku tidak kuat.Mungkin ingatan aku kepada Allah sering terlupa.Berlalu seperti itu sahaja.Apabila susah ,baru nak ingat.

Aku berselawat.InsyaAllah.Di mana aku bergerak,berjalan,makan,minum,main..Aku selawat.Semoga ikhlas hati aku ini dibalas Allah.

"Allahumma Inna As'aluka Afiat min kulli baliah"

Kurniakan lah aku perlindungan...

Bala demi bala akan diterima jika kesalahan dilakukan oleh kita.

"Asal kene kat aku?!!!"

Menyalahkan benda lain akan direflekskan oleh kita.Tensi selain bersyukur yang difikirkan.Mungkin sesetengah kecelakaan amat teruk,tetapi masih berpeluang untuk bernafas.

Amaran kembali telah pun diberi.Persoalannya,kembalikah kita...?

P/s:sorry for the-no-pic in this post.=D


19 comments:

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

serious?... poor you
car accident ke?...
... isbir 'ala maa asobak...
rmember ALLAH's promise...
La yukallifULLAHu nafsa illa wus'aha...

top the pop said...

to anas:
yup2..
p ok la..alhamdulillah ana selamat..
hu3..
just duit la..hik3

FaNiS said...

kelmarin on the way aku nak g station bus, aku kena accident gak..
aku drive sendiri..
salah aku pulak tuh..
nasib baik mak aku ada..
mak aku yang drive lepas tuh..

alhamdulillah, keta mak aku tuh xde pape..
xde kemek, xde calar..
aku langgar tayar keta unser..
fuh, nasib baik..
kalau x, aku x datang utp kot sekarang..

top the pop said...

to fanis:
hu3..alhamdulillah ko ok...=D

kimi said...

aih.... eksiden pakcik tu ko ingt plak....


eksisen nouvo aku?? hehehehehe....

bukan set depan je calar, set blakang pon calar gak.....

top the pop said...

to kimi:
hu3...ko nye ade dalam perbelanjaan aku..hu3..
usah gusar..:D

kimi said...

hati calar camne lak?... hehe...


kesian woo, merajuk nouvo aku wei.....
pagi2 susah nk start...

top the pop said...

to kimi:
xpe2..doa2..hehehe

Anonymous said...

adib...smoge ko lebih behati ek..haha..naik kenderaan 2 bace doa dlu..

Anonymous said...

silap..bkn berhati..tp berhati2..huhu

top the pop said...

to anonymous:
ahak..yaaa..yup2
bace doa...insyaAllah

dreamer said...

pasni ikat perut la~
paling kurang rm300 burn....fuh~ hoho

top the pop said...

to dreamer:

hahahah..tu la pasal..tgk la camne..akh x nk support adik ke??hahaha

deena said...

adib.ko kena start menabung dari sekarang.

atau.

say bye bye to jane
:P

artdeep said...

hahah...tu la pasal..

tabung2(otak aku fikir tu je..)

.paiz. said...

alala.. sian nye member ak neh.. meh sini ak byarkan..haha.. kang byar ak triple..

mahsyar90 said...

hah..
kawan aku baru ni..
eksiden kereta..
orang yang langgar dia..
mati kat situ jugak..
trauma dia seyh..kesian

top the pop said...

to paiz:
hahaha..cipan ko..hik3

to mahsyar:
innalillah..bahaye tue..

ameen said...

adib...
yakinlah!!!
ape yang berlku tu pasti ade hikmahnye..
Allah itu maha Bijaksana...
moga2 kite semua di berkati Allah...aminnn

Post a Comment

 
 
Copyright © KWNSekamera
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com